Wat is het aandeel reservefonds?

VvE-bijdrage

De VvE behartigt, zoals je weet, de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren en beheert de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex. Een eigenaar van een appartement betaalt (meestal maandelijks) een VvE-bijdrage om gemeenschappelijke uitgaven te betalen, zoals de opstalverzekering van het gebouw en bijv. de schoonmaak en verlichting van de gezamenlijke ruimten. 

 

Ook wordt van de VvE-bijdrage het groot onderhoud betaald, bijvoorbeeld de vernieuwing van het dak of het schilderwerk. Omdat deze kosten niet elk jaar voorkomen, wordt hiervoor een reservefonds gevormd.

Verplicht reserveren

Iedere VvE is wettelijk verplicht voor het gebouw een reservefonds te hebben. VvE’s moeten jaarlijks een minimumbedrag sparen voor groot onderhoud door storting in het VvE reservefonds, gebaseerd op een (duurzaam)meerjarenonderhoudsplan óf 0,5% van de herbouwwaarde. Omdat iedere appartementseigenaar vanuit de VvE-bijdrage bijdraagt aan het reservefonds, heeft hij ook recht op zijn aandeel in het reservefonds. Het aandeel in het reservefonds van de VvE is afhankelijk van het breukdeel in de VvE. Dit breukdeel kun je vinden in het eigenarenportaal, de splitsingsakte of het splitsingsreglement.

Wist je dat een appartement dat jouw eigendom is en waarin je zelf woont, kwalificeert als jouw eigen woning (box 1) maar dat jouw aandeel in het reservefonds opgenomen wordt bij jouw spaargelden en beleggingsvermogen (box 3)?

De appartementseigenaren moeten hun aandeel in het reservefonds van de VvE als bezitting in box 3 (overige bezittingen) opnemen. Jij bent daarover, als jouw totale box 3-vermogen boven een bepaalde grens komt, inkomstenbelasting verschuldigd. Je geeft niet het totale reservefonds op, maar slechts jouw aandeel daarin.

Vrijstelling in box 3?

Bepaalde belangenorganisaties pleiten al jaren voor een regeling waarin het aandeel in het reservefonds valt in box 1. Het aandeel in het vermogen van de VvE hoort immers thuis bij de eigen woning. Zij vinden de regeling onrechtvaardig, want het aandeel in het reservefonds is niet meer van de eigenaars. Bij verkoop van het appartement kunnen ze het niet terugkrijgen. In het verleden heeft het kabinet echter aangegeven geen onrechtvaardigheid te zien, want andere eigenaren van een eigen woning leggen zelf ook reserves aan voor toekomstig onderhoud. Daarom acht zij een vrijstelling niet nodig.

 

Was this article helpful?

header-top-left-border Created with Sketch.
header-top-right-border Created with Sketch.