Wist je dat je elke dag samen met je huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert? Ook door koken, douchen en afwassen komt er meer vocht in de lucht. Ventileren zorgt dat vochtige lucht en vuile stoffen weg kunnen en frisse lucht binnenkomt.
Verschil ventileren en luchten
Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Ventileren betekent steeds frisse lucht binnen krijgen en vieze lucht naar buiten afvoeren. Luchten is ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Dit helpt om snel extra vieze lucht kwijt te raken. Bijvoorbeeld na het koken. Als je het raam of de deur weer sluit komt er geen frisse lucht meer binnen. Het is belangrijk om 24 uur per dag frisse lucht je huis binnen te laten. Pas dan ben je goed aan het ventileren.
Ventileren voor een goede gezondheid
Is het wel eens broeierig of klam in je woning? Of zijn je ramen vaak beslagen? Dan kan het zijn dat je huis te vochtig is. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Huizen zijn in deze tijd vaak goed geïsoleerd. Dat betekent dat kou, warmte en geluid minder makkelijk naar binnen en buiten kunnen. En dat is fijn, want daardoor horen we buren minder, hebben we het lekker warm en is onze energierekening lager. Een goed geïsoleerd huis heeft helaas ook nadelen als je niet goed ventileert.
Vochtige en vuile lucht kan dan niet goed weg, waardoor er schimmels kunnen komen. Je kunt daarvan klachten krijgen als benauwdheid, allergie, hoesten, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en chronische verkoudheid. Ook kunnen aandoeningen aan luchtwegen erger worden.
Wees extra voorzichtig met ouderen en kinderen Voor ouderen is ventileren extra belangrijk. Zij zijn namelijk gevoelig voor de gezondheidsklachten die vervuilde lucht en schimmel kan veroorzaken. Ook kinderen zijn gevoeliger voor vieze lucht.
Ventileren en verwarmen
Ventileren en verwarmen zijn nodig om je huis goed te houden. Houten kozijnen en meubels blijven langer mooi. Een vochtig huis kan muf ruiken en schimmel op muren geven, behang kan gaan krullen en verf afbladderen.
Een vochtigheidsgraad tussen de 40-70% is goed. Dit kun je meten met een hygrometer. En de temperatuur in huis kun je het best rond de 18-20 graden houden. Bij een temperatuur van 15 graden of lager, kunnen makkelijker huismijt en schimmel ontstaan.
Natuurlijke en mechanische ventilatie
Een woning kun je op twee manieren ventileren. Natuurlijk en mechanisch. Nog lang niet alle woningen hebben een mechanisch ventilatiesysteem.
- Natuurlijke ventilatie
Huizen van vóór het jaar 1975 en appartementen hebben vaak natuurlijke ventilatie. Frisse lucht komt binnen door (klap)ramen, naden en kieren en vuile lucht gaat via ventilatiekanalen in de badkamer en keuken en door het kanaal via het dak weer naar buiten.
- Mechanische ventilatie
Heeft je huis mechanische ventilatie? Dan wordt de afvoer van vuile lucht vanzelf geregeld. Voor frisse lucht moet je ventilatieroosters en (klap)ramen openzetten. Bij mechanische ventilatie zuigt een ventilatiemotor lucht weg uit de keuken, de badkamer of het toilet. Met een knop kun je regelen hoeveel lucht er wordt weggezogen.